Expoziția virtuală

(Click aici)

Câteva dintre obiectele prezentate pot fi găsite virtual, în 3D în subpagina Expoziție virtuală a Muzeului Tradiției Românești.

Bucătăria românească nu este pe-atât de mare, însă exemplaritatea și tipicitatea celor 30 de vase de lux, din porțelan de Curtea de Argeș și Cluj este mai mult decât originală și edifiantă.

În ultima secțiune, Memorii strămoșești, privitorul este purtat dintr-un secol în altul. Fotografii perimate, obiecte de uz casnic din decenii diferite, rame, oglinzi neasemănate, cărți tipărite cu multă vreme înainte.

 

 

Un îndemn la istorie...

 

Fiecare colț amenajat duce privitorul la visare. Doar privind, îți poți revela o altă amintire a vremurilor trecute, a strămoșilor noștri, a traiului românesc. 

Casa românească se împarte în odaia tradițională, cu patul învelit în numeroase așternuturi, costumele îmbrobodite, carpeta de pe perete și mașina de cusut, dar mai ales inegalabilul război de țesut. În cea de-a doua parte a Casei românești, intitulată Gospodăria țărănească sunt prezentate unelte ale meșteșugarilor, diverse vase din lut și alte bunuri gospodărești.

Biserica sătească este orânduită din obiectele donate de pr. Vasiliu Silviu, din biserica satului Oprișenești, ce poartă hramul „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, recent restaurată. Axionița, iconostasul, Sf. Potir, cu toate fac parte din vechiul mobilament al bisericii.

 

 

 

Nu este doar o încăpere, ci o întreagă legendă a satului... 

 

Muzeul este o poveste iscusită a satului din Bărăganul de altă dată, prin autenticitatea tuturor obiectelor donate de sătenii care au dezvăluit astfel, dragostea lor față de satul în care-și duc zilele. Fiecare obiect are propria-i poveste, în ce case a fost purtat, cui a aparținut, mistere ale fiecărui însemn vădit pe-acesta. Rânduite astfel încât să-și poată face cunoscută propria istorisire, împărțite în cinci titluri demne, Casa românească, Biserica sătească, Gospodăria țărănească, Bucătăria românească, Memorii strămoșești, obiectele își așteaptă privitorii atât fizic, cât și virtual, prin Expoziția virtuală de pe site-ul Muzeului Tradiției Românești.

Născut din pasiune, din dragoste, din dorință...

 

Muzeul Tradiției Românești din satul Oprișenești, găzduit într-una dintre clasele Școlii Primare Oprișenești, ascunde înlăuntrul său peste 150 de obiecte, adunate laolaltă de prof. înv. primar, Boboc Mădălina, din casele satului său natal, Oprișenești, din județul Brăila. 

 

      Despre

Muzeul Tradiției Românești

din satul Oprișenești, 2023 ©

Strada Școlii, 815203,

Oprișenești, jud. Brăila.